Obezite Cerrahisi ve Beslenme

Obezite Cerrahisi ve Beslenme

BARİATRİK CERRAHİ VE BESLENME

Bariatrik cerrahide hedef besinlerle alınan enerjinin azaltılmasıdır. Bu amaçla bypass, tüp mide, mide botoksu, mide balonu vb. yöntemleri kullanılır.

Obezite Cerrahisi öncesi hasta multidisipliner bir ekip tarafından değerlendirilmelidir. Bu nedenle bariatrik cerrahi ekibinde cerrah, endokrinoloji uzmanı, bariatrik diyetisyen, psikiyatrist ve hemşire gibi bir çok sağlık profesyoneli yer almalıdır.

Bariatrik cerrahi öncesi tüm hastalar obezitenin nedenleri, obezite ile ilişkili hastalıklar ve bariatrik cerrahiye etki edebilecek hususlar konusunda değerlendirilmelidir.

Bariatrik Diyetisyen Zaliha Kiraz obezite cerrahisi sonrası beslenme sürecinde hastalarına destek vermekte ve kilo yönetimi konusunda destek sağlamaktadır.

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme ve Yemek Yeme

Beslenme ve Öğün Düzeni:

Beslenme Planı 3 küçük ana öğün ve 3 küçük atıştırma (ara öğün) şeklinde olur.

  1. Ameliyat Sonrası İlk Günler / Berrak Sıvı Dönemi (3 Gün)
  2. Sıvı Tüketim Dönemi (15 Gün)
  3. Püre Dönemi (15 Gün)
  4. Geçiş Dönemi / Yarı Katı Beslenme (15-20 Gün)
  5. Normal Gıda Dönemi (45-60 Gün Sonunda)

Ameliyat Sonrası İlk Günler / Berrak Sıvı Dönemi (Ameliyat sonrası 3 gün):

3 gün sürecek olan bu beslenme, yalnızca berrak sıvıların alımı ile gerçekleşecek. Tüp mide ameliyatı olanlar bu dönemde kesinlikle diyetisyenin önerdiğinin dışında, hastanede gelen içeceklerin dışında dışarıdan herhangi bir şey tüketmemelidir. Tüketilen sıvılar kafein içermemelidir ve vücut sıcaklığında olmalıdır. Doygunluk hissi oluşur oluşmaz tüketimin bırakılması, obezite cerrahisi sonrasında beslenme programı boyunca bu ve diğer tüm aşamalarda dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Gaz yutma ihtimaline karşı tüp mide ameliyatı sonrasında pipet kullanımı önerilmez.

Sıvı Tüketim Dönemi (Berrak sıvı dönemi sonrası 15 gün):

Tüp mide ameliyatı olan kişiler taburculuk sonrası sıvı diyet aşamasına geçebilirler. Bu aşama, berrak sıvı diyetinden sonra yaklaşık 15 gün uygulanır. Bu aşamada önemli olan gaz yapma ihtimali olan sebze ve baklagil suları ve çorbalarından kaçınmaktır. Tüketilen sıvılar mutlaka vücut ısısına yakın olmalı, çok sıcak ve çok soğuk sıvıların tüketiminden kaçınılmalıdır.

Tüp mide ameliyatı olanlarda protein alımı çok dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Protein gereksinmesi kişinin ideal kilosuna, boyuna, cinsiyetine ve yaşına göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle mutlaka, obezite cerrahisi sonrası beslenme konusunda uzman bir diyetisyen tarafından hesaplanıp uygun doza karar verilmelidir.

Püre Diyeti Dönemi (Sıvı tüketim dönemi sonrası 15 gün):

Bu aşama, 2. aşamadaki her besin rahatça tolere edilebildikten sonra, yaklaşık 15 gün boyunca uygulanacaktır. Unutmayınız ki her bireyin toleransı farklıdır. Aşamalar kişiden kişiye, operasyondan operasyona farklılık gösterebilir. Sizin tolerans durumunuza göre ilerlemek en doğru yaklaşım olacaktır. Tüp mide ameliyatı olanlar bu döneme önce kaşıktan dökülecek kıvamda (örn: bebek maması kıvamında) besinlerle başlamalıdır. Aşamanın 2. haftası itibariyle daha koyu kıvamlı pürelerle devam edebilirsiniz. Unutmayın ki operasyon sonrası 1. ayın sonuna kadar tükettiğiniz besinler hep oda sıcaklığına yakın olmalıdır.

Bu aşamanın ilk gününden itibaren rafadan kıvamda yumurta beyazı ile yumurta tüketimine başlamak gerekir. Daha sonrasında bibersiz, kabuksuz domatesli menemen veya omlet gibi yumuşak kıvamda yumurta tüketmeyi de deneyebilirsiniz.

Bu aşamada sıvı alımlarınız kesinlikle öğünle birlikte olmamalıdır. Püre besinlerle sıvı alımı arasında 30 dakika ara olmalıdır.

Bu aşamada da protein tozu desteğine devam etmek gerekir.

Dışarıda olduğunuz zamanlar marketlerden edinebileceğiniz bebek mamaları işinize yarayabilir. Fakat yüksek şeker içerikli olanları tercih etmemek adına konuyu diyetisyeninize danışmanızda fayda olacaktır.

Yarı Katı Beslenme Dönemi (Püre diyeti dönemi sonrası 15-20 gün):

Bu aşama, 3. aşamadaki tüm besinler iyi tolere edilebilir hale geldikten sonra, yaklaşık 2-3 hafta boyunca uygulanır. Yarı katı besinler, yumuşak ev yemekleri çok iyi çiğnenerek ve tolerasyon durumu iyi değerlendirilerek beslenmeye eklenir. Rahatsızlık veren besin 1 hafta sonrasına ertelenmeli, üstüne gidilmemelidir. Bu aşamada hala öğünle birlikte sıvı almıyor olmak gerekir.

Normal Beslenmeye Dönüş (Ameliyattan yaklaşık 2 ay sonrası):

Obezite cerrahisi sonrası 2. ayda artık hastalar, katı gıda tüketimine tamamen geçiş yapabilmekteler. Geçiş dönemindeki tüm besinler rahatça tolere edilebilir hale geldikten sonra, yani yaklaşık operasyon sonrası 45-60. günlerde, beslenmeye baklagiller, tahıllar, gaz yapabilmesi sebebiyle bu ana kadar uzak durulmuş tüm sebzeler, çiğ sebzeler (örn: ince doğranmış çoban salata ile başlanacak şekilde) ve narenciye grubu meyveler de yavaş yavaş eklenebilir. Her denediğiniz besini rahatsızlık oluşursa (örn: gaz sorunu olursa) yine 1 hafta ertelemeniz gerekir. Yine öğün boyunca yaklaşık 30 sn beklemeli, besinleri iyi çiğnemeli, öğünü en az 20 dakikaya yaymalısınız.

Obezite cerrahisi sonrası beslenmede normal gıdaya geçiş döneminde diyetisyen desteği ekstra önem arz etmektedir. Eski alışkanlıklara dönmek bu aşama sonrasında çok olasıdır ve kontrol altında olmak gerekir. Obezite cerrahisi sonrası diyet programı için konuda uzman beslenme uzmanları yani diyetisyenler sizi her anlamda değerlendirecek ve sizin zevkinize uygun bir beslenme programı hazırlayacaktır.

Dyt. Zaliha Kirazdan Obezite Cerrahisi (Tüp mide, Gastrik bypass) Beslenme Önerileri:

  • Tüp mide ameliyatı olduktan sonraki 4. gün besleyici nitelikte sıvılara mutlaka geçilmeli, daha fazla berrak sıvı tüketimine devam edilmemelidir.
  • Operasyon sonrası 7. günden itibaren günlük sıvı alımınız en az 1,5 litre olmalıdır.
  • Sıvı ve katı besinler ayrı ayrı tüketilmelidir.
  • Yemek sırasında su veya sıvıların tüketilmesi önerilmemektedir. Katı ve sıvı besinlerin kombinasyonu, şişkinliğe ve mide bulantısına neden olabilir. Ayrıca sindirim sisteminden besinlerin hızlı geçişine neden olarak daha fazla besin tüketimine yol açabilir.
  • Ana ve ara öğünlerden 30 dakika önce ve sonrasında su ve sıvı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Besinler yavaş yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir.
  • Her besin ortalama 20-25 kez çiğnenmeli veya çiğneme 20-25 saniye kadar sürmelidir.
  • Gün boyunca sıvılar yudum yudum tüketilmelidir.
  • Yemek porsiyonlarınızı minimum tutarken öte yandan yeme süreniz uzun olmalıdır. Her öğünün 30-45 dakika olmasına dikkat edilmelidir.
  • Doluluk ve doygunluk hissedildiğinde yemek yeme ve sıvı tüketimi kesilmelidir.
  • Fazla yemek yemek kusmaya ve zamanla midenin genişlemesine neden olabileceği için doygunluk hissedildiğinde yeme işlemi bırakılmalıdır.
  • Düşük yağlı, şekersiz besinler ve sıvılar tercih edilmelidir.
  • Tüp mide ameliyatı sonrası 6. ayda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmış olmak gerekir.
  • Alkolden ve gazlı içeceklerden en az 1 yıl, uzak durmanız gerekir. Doğal maden suyu tüketilecekse içine dilim limon eklenip, mutlaka bir süre beklenerek gazının giderilmesi sağlanmalıdır.
  • Şekerli besinler ve içecekler dumping sendromu (kan şekerinin hızlı yükselmesi, hızlı kalp atımı, soğuk terleme, bulantı) yaşamanıza sebebiyet verecektir. Uzak durmanız gerekir.
  • Ek protein tozu kesinlike besinlere sıcakken eklenmemelidir. Isı, proteinin yapısının bozulmasına sebep olur.
  • Yağ ve enerji içeriği yüksek olan atıştırmalık besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Besin tüketim kaydı tutularak günlük besin ve sıvı tüketimi kontrol altında olmalıdır.
  • İlaç kullanımı mutlaka hekime danışarak yapılmalıdır.

Size En Uygun Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme Programı İçin Dyt. Zaliha Kiraz'a Başvurun!

Kıbrıs'ta tüp mide sonrası beslenme konusunda sizlere diyet ve beslenme programları hazırlayan Dyt. Zaliha Kiraz'a başvurarak sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınız yapmaya ne dersiniz?

Siz de tüp mide sonrası beslenme programına ihtiyaç duyuyor ya da tüp mide sonrası kilo koruma hizmeti almak istiyorsanız hemen bize ulaşın!