Demir Eksiliği Nasıl Düzeltilir?

Metabolizmayı Canlandıran Mineral: Demir

Demir, metabolizmamızın canlılığı için gerekli olan en önemli minerallerden biridir. Bu mineralin eksikliği olunca kansızlık görülür. Demir minerali vücut tarafından üretilmediğinden, besin yoluyla yeterli miktarda alınmalıdır. Demir, özellikle bağışıklı sistemi ve vücudun performansı için çok önemlidir.

Demir Eksiliği Nasıl Düzeltilir?

Demir eksikliğinizi doktorunuz önerdiği ilaçlarla ve demir yönünden zengin beslenme programıyla düzeltmek mümkündür. Ancak ilaçların düzenli kullanılması büyük önem taşır. Bu ilaçları kullanırken kabızlık görülme olasılığı yüksektir. Bunu önlemek için, sebze, meyve ve kurubaklagil gibi posalı yiyecekleri tüketin ve su içiminizi artırın.

Demir içeren başlıca besinler kırmızı et, yumurta, balık, karaciğer, yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi), kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi), kuru baklagillerdir (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi) . Fakat karaciğerin kolesterol içeriği çok yüksek olduğu için tüketiminden kaçınılmalıdır.

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Demir eksikliğinin başlıca belirtileri; yorgunluk, halsizlik, saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma, çarpıntı, sinirlilik, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, solgun cilt, göz altlarında morluk ve bağışıklık sisteminde zayıflamadır.

Sizde de bu belirtiler varsa doktorunuza danışıp, kan tahlili yoluyla demir eksikliğinizin olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Demirin Emilim Oranı

Demirin bağırsaklardan emilim oranı önemlidir. Bazı yiyecek ve içecekler demir emilimini artırırken bazıları azaltmaktadır. Örneğin C vitamini içeren yiyecekler ve içecekler demir emilimini artırmaktadır. Bu sebeple C vitamininden zengin limon, biber, yeşil yapraklı sebzeler, domates, kivi, portakal gibi sebze ve meyvelerden günlük olarak mutlaka aldığınıza emin olun. Sebze yemeklerinizi et veya kıymayla pişirmek, kurubaklagil yemeklerinizin yanında bol limonlu salata tüketmeniz, et tüketirken üzerine limon sıkıp yemeniz, ara öğün olarak kiviyle beraber 5 tane fındık veya 5 tane badem yemeniz, köfte ızgara yanında bol limonlu salata yemeniz, 1 bardak portakal suyu içine 1 yemek kaşığı pekmez eklemeniz demir emilimini artıracaktır.

Kepekli Ürünlerden Uzak Durun

Kepek içeren ürünlerde bulunan ‘fitat’ maddesi sebebiyle besinlerle aldığınız demirin emilimi azalmaktadır. Bu nedenle demir düşüklüğü yaşayan kişilerin kepekli ürünlerden uzak durması gerekmektedir. Ayrıca yemeklerin yanında kola tüketimi de demir emilimini azaltmaktadır.

Yemekten Hemen Sonra İçilen Kahveye Dikkat

Kıbrıs toplumu olarak yemek sonrasında genellikle kahve içme alışkanlığımız vardır. Yemekten hemen sonra içilen kahve de aynı şekilde demir emilimini azaltır. Bu sebeple yemekten sonra kahve veya siyah çay içilmek istenirse 45 dk beklemek avantaj sağlayacaktır. Bu sayede bağırsaklarımızda demir emilimi sağlıklı olarak yapılabilecektir.