Midenizin Korkulu Rüyası Reflü Nedir ?

Midenizin Korkulu Rüyası

Son yıllara stres ve fazla kiloyla birlikte özellikle mide rahatsızlıklarının görülme sıklığında artış olmuştur. Günümüzde çalışma temposunda ki artış hem dengesiz beslenmemize hem de hızlı yemek yememize neden olmaktadır. Bir de tüm bunlara stres eklenince mide rahatsızlıkları kaçınılmaz oluyor. Bu haftaki yazımda en fazla karşılaştığımız reflü hastalığı ve beslenmesiyle ilgili sizlere bilgiler vereceğim..

Reflü Nedir?

Reflü yemek yedikten sonra mide kapakçığındaki bozukluk yüzünden yiyeceklerin yemek borusna ve ağıza geri gelmesidir. Bu da yemek borusunda yanma hissine hatta boğazda tahrişe kadar birçok rahatsızlığı neden oluyor.

Bu rahatsızlık sadece stresli kişilerde görülmez. Özellikle kilo poblemi olan birçok insanda da görülmektedir. Çünkü kilolu kişlerde karında bulunan yağlar mideye baskı yapar ve yiyecekler geriye doğru kaçar.

Doğru Beslenme Şart

Reflüyü doktorunuz vereceği tedavi yöntemi ve diyetisyeninizin vereceği doğru beslenme programıyla geçirmek mümkündür. Her zaman tekrar ettiğim gibi öğünleri atlanmadan az az sık sık olacak şekilde beslenilmelidir. Yemekler yavaş yavaş ve iyi çiğnenemelidir. Yiyeceklerin ve içeceklerin çok sıcak veya çok soğuk olmaması da önemlidir. Aşırı yağlı, kızartmış yiyeceklerden uzak durulmalı sakatat, sosis, sucuk, pastırma vb. gibi besinler tüketilmemelidir. Acılı baharatlar, turşu, sirke, çikolata, nane ve soğan da tüketilmemesi gereken besinler arasındadır.

Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye), lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, kayısı mide hassasiyetini artırabileceklerinden dolayı kontrolu tüketmekte yarar vardır.

İçeceklere Dikkat

Sıvılar öğün aralarında tüketilmelidir. Alkol, koyu çay, kahve, neskafe ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Ne Yapmak Gerekiyor?

Günlük hayatınızda alacağınız bazı önlemler sizi rahatlatacaktır. Özellikle çok dar ve belinizi sıkan kıyafetleri giymemelisiniz. Sıkı kemer ve korse kullanılmamalıdır. Yemekten hemen sonra uzanılmamalı, bunun için en az 2-3 saat geçmesini beklenmelidir. Yatmadan önce atıştırma alışkanlığından vazgeçilmeli ve reflüsü olanlarda yatak baş tarafı yükseltilmelidir. Gece yatmadan 2 saat önce yeme işleminizi sonlandırmalısınız. Reflü halinde sakız çiğnemek yutulan havadan dolayı reflünüzün artmasına neden olacağından sakız çiğnenmemelidir. Yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirin. Yürüyüş sayesinde hem stresten uzak olacaksınız, hem de mide ve bağırsak hareketlerinizi düzenlemiş olacaksınız.