Azı Karar Çoğu Zarar

detail-img

Sağlıklı yaşam için et tüketimini dengelemek önemlidir.

Hemen hergün karşımıza gıdalarla ilgili yeni bir haber çıkıyor. Böylesi bir durumda haklı olarak ne yiyeceğimizi, ne içeceğimizi daha çok konuşmaya başlıyoruz.

Geçmiş yıllarda sağlık uzmanlarının ‘Beyaz Et’ tavsiyesi üzerine insanların büyük bir kısmı et tüketiminden uzaklaşmaya başlamıştı. Bazıları tüketimi tamamen kesmiş, bazıları ise tüketim miktarını azaltmaya başlamıştı. Peki et konusunda ne biliyoruz, ne kadar tüketiyoruz ve sağlıklı bir yaşam için ne kadar tüketmeliyiz.

Bir diyetisyen olarak; danışanlarıma genellikle, daha az yağlı olduğu için dana eti tüketmelerini öneriyorum. Tabi kırmızı etin tüketim miktarı ve sıklığı da büyük önem taşır. Kolestrol sorunu olan kişiler haftada 2 kez, olmayanlar ise haftada 3 kez tüketebilirler..

Pişirme Yöntemi Önemli

Tüketilmesi gereken et miktarı yaşa, yağ oranına, kas oranına, kronik rahatsızlığınız olup olmamasına ve spor yapılıp yapılmamasına göre değişiyor. Ayrıca eti pişirme yöntemi de büyük önem taşıyor. Sağlık açısından kızartmalardan kaçınılması gerekiyor. Kızartma yapılırken yağın yapısındaki değişme sebebiyle kanserojen maddeler açığa çıkıyor. Ayrıca kızartma yöntemi besinlerin daha fazla yağ çekmesine neden olur ve kalori değerini de artırır. Bu da kilo almanızı kolaylaştırır. Bu sebeple kızartma yöntemini tercih etmeyin.

Ayrıca toplum olarak çok sevdiğimiz ve hemen hemen her hafta sonu keyif yaptığımız mangaldan da olabildiğince uzak durulmalıdır. Çünkü kömürden çıkan kanserojen maddeler etin üzerine yapışmakta ve hastalık riskini artırmaktadır. Bu sebeple daha çok fırında pişirme, haşlama veya sebze yemeklerinin içerisinde kavurma işlemi yapılmadan tercih edilmelidir. Kırmızı eti pişirirken özellikle yanmamasına da dikkat edilmelidir.

Tamamen vazgeçmeyin

Bazı insanlar, daha sağlıklı bir yaşam gerçekleştirecekleri düşüncesiyle kırmızı eti tamamen hayatlarından çıkarıyor. Aslında bu da doğru bir beslenme tarzı değildir. Kırmızı et içerdiği hayvansal protein nedeniyle son derece önemli bir besin kaynağıdır.

Ülkemizde yaygın olan demir ve çinko eksikliğini giderilmesine yardımcıdır. Ayrıca B12 vitamini yönünden de oldukça zengindir. B12 vitamini sağlığımız açısından çok büyük önem taşıyor. İnsanlarda B12 vitamini eksikliğinde unutkanlık, odaklanma eksikliği, kronik yorgunluk, el ve ayaklarda karıncalanma, uykusuzluk gibi birçok sorun yaşanıyor. Bu yüzden kırmızı eti hayatımızdan tamamen çıkarmamalıyız.

Fazla tüketiminden kaçının

Kırmızı etin azı karar çoğu zarardır. Kırmızı et fazla tüketildiği zaman kalp damar hastalıkları riskini artırıyor. Bunun sebebi ise LDL kolestrolün (Kötü kolestrol) yükselmesidir. Ayrıca kanser riskini arttırdığı da biliniyor. Özellikle kırmızı etten üretilen sosis, salam, sucuk gibi sarküteri ürünleri içerdiği koruyucu madde sebebiyle (nitrit,nitrat) kolon kanseri riskini artırıyor. Kırmızı etin zararlarını azaltmak için hem pişirme koşullarına dikkat edilmeli hem de kırmızı eti tüketirken salata, sebze ve yogurtla tüketmeye özen gösterilmelidir. Bu şekilde zararlarını azaltmak mümkündür