Doğru Bilinen Yanlışlar

detail-img

Kilo vermek gerçekten emek isteyen bir konudur. Sağlık problemleriniz olmadıktan sonra herkes kilo verebilir. Diyet yapmaya başlayaların birçoğu mazaretlerin arkasına sığınıyor.

Sağlık kontrolleri sonrasında beslenme uzmanı eşliğinde diyet yapmaya başladınız. Artık bu işi hayat tarzı yapmaya karar verdiniz. Size göre verilen tüm önerilere harfiyen uyuyorsunuz. Fakat zaman geçiyor ve kilonuzda pek bir değişme olurmuyorsa hemen vazgeçme yolunu tercih etmeyin. Çünkü sağlık problemi olmayan, düzenli diyet ve spor yapan kişilerin kilo vermemesi imkansızdır. Burada mazaretlere sığınmak yerine yaptığınız hataları bulmaya çalışmalısınız. Bu hafta size danışanlarımın en çok yaşadığım kilo vermemelerine neden olan hataları sizinle paylaşacağım.

Halbuki hızlı kilo verirken vücudumuza sağlık açısından büyük zararlar verebiliriz. Bu sebeple sağlığımızı kaybetmemek ve harcadığımız kiloları geri almamak hepimizin ilk hedefiniz olmalıdır.

Ayda kaç kilo verilmeli

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; haftada 0,5 gram ile 1 kg arası zayıflamak en sağlıklı olanıdır. Bu da ayda 2 ile 4 kiloya denk geliyor. Kilo verirken önemli olan vücudumuzda birikmiş yağların azalmasıdır. Hızlı kilo verdiğinizde yağ kaybınız az olmakta, kas ve su kaybımız ise artıyor. Hızlı kilo verdiren şok diyetler yerine; hayat boyu uygulanacak sağlıklı beslenme programları çok önemlidir. Genellikle bu tür beslenme programları kişiye özel, sizin yaşam tarzınıza ve sosyal aktivitelerinize uygun olarak hazırlanmalıdır. Böyle olduğu takdirde vücut formu korunabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir.

Ara Öğün Deyip Geçmeyin

Verilen listenin ana öğünlerine harfiyen uyuyorsunuz. Eskisine göre daha az yiyorsunuz fakat bir tek ara öğünleri yapamıyorsunuz. Birçok danışanım o hafta kilo veremeyince çok şaşırırlar. ‘Ama ben fazla hiçbişey yemedim, hiç kaçamak yapmadım’ diye isyan ederler. Halbuki ara öğün çok önemlidir. Metabolizmanın çalışmasını sağlar, bir sonraki öğünde fazla yemek yemenizi engeller. Ayrıca yağ yakımını sağlar. Bu sebeplerden dolayı mutlaka ara öğün yapın o zaman kilo verdiğinizi göreceksiniz.

Verilen Beslenme Programından Daha Az Yemek Yemeğin

Size verilen diyet listesinin ne azını ne de fazlasını yemelisiniz. Hepiniz listenin fazlasını yiyince kilo veremeyeceğinizi biliyorsunuz. Fakat azını tüketmekte yine kilo vermenizi engellerler. Sizin düşünceniz verilen listenin daha azını tüketip daha kısa sürede kilo vermektir. Fakat bu beklentiniz umduğunuz gibi sonuçlanmayabilir. Bu sebeple doysanız bile mutlaka listenizde yazan besinleri yemelisiniz. Böylece hem dengeli ve sağlıklı beslenir hem de düzenli olarak kilo verirsiniz.

Su İçimi Çok Önemli

İster diyet yapın ister yapmayın günlük 2-2,5 litre su içmelisiniz. Çünkü metabolizmanızın çalışması ve işlevlerini düzgün yerine getirebilmesi için bu miktara ihtiyacı vardır. O yüzden su içemiyorum midem bulanıyor bahaneleri yerine düzenli su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Böylece daha rahat kilo vereceğinizi de göreceksiniz.

Uyku Düzenine Dikkat Edin

Diyeti ve spor yapıyorsunuz ve buna rağmen kilo veremiyorsanız, uyku düzeninizi de dikkat etmelisiniz. Uyku için tavsiye edilen süre 8 saattir. Uyku saatini artırmak veya azaltmak kilo almanıza neden olur. Uyku saati uzayınca metabolizma hızı ve hareket ettiğiniz süre azaldığı için kilo alırsınız. Uyku saatini azalttığınız zaman ise uyanık kaldınız süre artığı için acıkma ve yemek yeme oranınızda doğru orantılı artmaktadır. Dolayısıyla uykunun azı da fazlası da zarar.

Akşam yemeğimde Tek yönlü Beslenmeyin

Özellikle daha hızlı zayıflamak için akşam yemeğinde sadece salata yemeği tercih ederiz. Sadece salata yemek çok yanlış bir seçimdir . Halbuki dengeli bir öğünde sebze, protein, karbonhidrat grubu dengeli alınmalıdır. ızgara et, tavuk veya balık, sebze yemeği, yoğurt ve salatayla öğününüzü tamamlamalısınız. Ancak bu durumda sağlıklı kilo verebilirsiniz..