Market Alışverişine Önem Verin

detail-img

Sağlıklı beslenme market alışverişiyle başlar. Doğru ürünleri tercih ederseniz hem kilonuzu hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz. Market alışverişini genellikle herkes severek yapar. Ancak bilinçli alıveriş yapmak çok önemlidir. Markete aç karnına gitmeniz, gereksiz birçok ürünü almanıza neden olur. Size ilk tavsiyem markete aç karnına gitmeyin ve önceden alışveriş listesi yapın. Alışveriş listesi yapmak, hem doğru çeşitleri hem de doğru miktarları almanızı sağlar.

Market Sepetinizde Neler Bulunmalı?

Ekmek çeşidi olarak tam buğday veya çavdar ekmeklerini tercih edebilirsiniz. Ekmeği tüketeceğiniz miktarda alın ve buzdolabında bekleterek kullanın. Süt tercihinizi yarım yağlı olandan yana kullanın. Meyve suyu ve kola yerine ayranı tercih edin. Mevsimine uygun taze meyve ve sebzeleri alın. Sebze ve meyvelerin çürük, ezik ve topraklı olmayanlarını seçin. Marketlerde aynı cinsten değişik firmalara ait ürünler bulursunuz. Bunların seçimini yaparken etiketlerini okuyup karar verin. Yağ içeriğinin ve katkı maddelerinin çok olduğu ürünlerden uzak durun. Konserve besinler yerine donmuş olanları tercih edin. Donmuş ürünleri market arabasına en son alın ve en geç 30 dakika içinde buzdolabına yerleştirmeyi hedefleyin. Yumurtayı satın alırken, kabuğun temizliğine, çalak olup olmadığına ve tazeliğine dikkat edin.

Et Reyonunda Sağlıklı Seçimler Yapın

Et reyonunda kırmızı et satın alırken daha ağırlıklı olarak dana eti tercih edin. Görünür yağlarını mutlaka temizlettirin. Özellikle dana etini antrikot veya biftek veya kıymasını tercih edebilirsiniz. Tavuk alacağınızda en yağsız kısmı göğüs bölümdür. Fakat bazı kişiler göğüs kısmını sevmez o zaman but alıp derisiz olarak tüketin.

Şarküteri Bölümüne Dikkat

Şarküteri reyonundan sucuk, pastırma, hindi füme, dana jambon, hindi jambon gibi ürünler bulunur. Özellikle hindi ürünlerinin içeriğine baktığınızda yağ oranının düşük olduğunu görürsünüz. Ama burada kalori değerinden çok daha önemli bir durum vardır. O da şarküteri ürünlerinin içeriğinde bulunan katkı maddeleridir. Bu katkı maddeleri nitrit ve nitrattır ve vücudumuz için çok zararlıdır. Bu sebeple bu ürünlerin olabildiğince tüketiminden kaçınmalısınız

Ürünlerin Tarihine Dikkat Edin

Konserve çeşitleri veya kapalı ambalajlı ürünlerin üzerinde mutlaka üretim ve son kullanma tarihi bulunmalıdır. Eğer bunları bulamıyorsanız, o ürünü satın almayınız. Bazı ürünlerin üzerindeki son kullanma tarihinin değiştirilmiş olabileceği şüphesindeyseniz yine o ürünü almayınız. Dalgınlık sonucunda eskimiş bir ürün almış iseniz, eve gittiğinizde bunu fark ettiğiniz anda, market yöneticisine başvurarak tazesini talep ediniz. Özellikle sebze ve meyvelerin üzerinde son kullanma tarihi yoktur. Hele şu günlerde birçok markette filizlenmiş patates ve soğanlar görüyorsunuzdur. Bunlardan kaçınmanız gerektedir.