Dirençli Kilolar

detail-img

Birçok insan kilo verme sürecinde dirençli kilolarla mücadele eder. Hatta bazı kişiler dirençli kilo yüzünden moralini bozulup kilo verme sürecini yarıda bırakırlar. Halbuki bu durum normal bir durumdur. Özellikle daha önce kilo alıp vermişseniz veya uzun yıllar aynı kilo da kalmışsanız ve kaldığınız kilo diyetin ortasına denk gelirmişse kilo verme hızınızı yavaşlatabilir.

Bu durumda pes etmek yerine sabırlı olmak gerekir. Aç kalmak, öğün atlamak gibi yanlış yöntemlere başvurmayın. Yanlış atacağınız her adımda metabolizma hızınız daha da yavaşlar ve kilo alma olasılığını artırır.

Yeşil Çayla Metabolizmanızı Hızlandırın

Yapılan araştırmalarda günde 2 fincan yeşil çay tüketmek metabolizma hızını artırmaktadır. Bu durum kilo vermenize yardımcı olacaktır. Ayrıca yeşil çay karın bölgenizde ki yağların erimesine de katkıda bulunmaktadır. Bu sebeple günde 2 fincanı geçmemek kaydıyla yeşil çay tüketmenizi tavsiye ederim.

Uyku Düzenine Dikkat Edin

Diyetinizi ve sporunuzu disiplinli bir şekilde yapıyorsunuz fakat kilo vermiyorsanız uyku düzeninize de dikkat edin. Yapılan araştırmalara göre 7-8 saatten fazla veya az uyuyan kişilerin kilo verirken zorlandıkları bulunmuştur. Fazla uyku metabolizma hızını yavaşlatırken az uyku ise daha fazla kalori almanıza neden oluyor. Bu sebeple uykularınızı düzenlemelisiniz.

Yanlış Diyetler Kilo Vermeyi Zorlaştırıyor

Özellikle ergenlik çağında yapılan yüksek proteinli düşük kalorili diyetler sonradan kilo almanıza neden olur. Alınan kiloları vermeye kalktığınızda ise dirençli kilolarla karşılaşma oranınız artmaktadır. Bu sebeple diyet yapacak kişilerin mutlaka bir beslenme uzmanı eşliğinde yapması gerekmektedir. Çünkü yanlış yaptığınız diyetler yüzünden kilo vermeniz zorlaşacaktır.

Hareketi Artırın

Kilonuz takıldığı zaman ilk yapmanız gereken hareket oranınızı artırmaktır. Çünkü kilo vermek basit bir dengedir. Aldığınız kaloriden daha fazla kalori harcarsanız kilo veririsiniz. Yine bu dönemde kahve tüketiminizde artış varsa günlük 2 fincanla sınırlayın. Su tüketiminize öğün düzeninize ve ara öğünlerinize dikkat edin. Hep aynı yemekleri yemekten kaçının. Öğünlerinizde çeşitlilik yaratın. Kilo verme hızı genellikle ideal kilonuza yaklaştıkça azalır. Bu normal bir durumdur. Pes etmeyin ve sabırla hareket oranını artırarak devam edin.

Disiplini Bozmayın

Genellikle kilo verme başlagıcında çok disiplinli oluruz. Kilo verdikçe, çevreden gelen iltifatlar artıkça, giydiklerimiz yakıştıkça rahatlama olur ve beslenme programına eskisi kadar önem vermemeye başlarız. Özellikle bu durum 10 kg verdikten sonra başlar. Bu sebeple disiplininizi bozmadan hedefinize ulaşın. Mutlaka ideal kilonuza ulaştıktan sonra da beslenme uzmanınızdan kilo koruma programını öğrenmeden ayrılmayın ve ayda 1 kez vücut analizinizi yaptırın.

Kilo Hedefinize Dikkat edin

Kilo hedefinizi belirlerken sadece boy uzunluğuna göre hedef belirlemek çok yanlıştır. Bu sebeple beslenme uzmanı eşliğinde yaşınız, boy uzunluğunuz, yağ ve kas oranınıza göre ideal ağırlık belirlenmelidir. Örneğin 50 yaşında menopozda olan bir kadının 25 yaşında ki kilosunu hedeflemesi doğru değildir.