Birçok derde deva

Zeytinyağı

Ülkemizde yetişen sağlık kaynağı olan zeytinyağı birçok derde devadır. Böyle bir besin Kıbrıs’ta yetiştiği için çok şanslıyız. Kuzey Kıbrıs’ın en önemli tarım ürünlerinden biri de zeytindir. Zeytinyağı, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Türkiye gibi ülkelerin en önemli ihraç ürünlerinden biridir. Bu ay zeytin hasadı başlar ve zeytinyağı üretimi olur. Zeytin yağının muhafaza şekli çok önemlidir. Mutlaka koyu renkli cam şişelerde muhafaza edilmelidir. Bu durum sağlık açısından daha yararlıdır. Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezlerinden biridir. Sadece diyet için değil, birçok hastalığa karşı bir koruyucu olduğu için zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyiniz.

Mide ve Barsak Sağlığı için önemli

Yapılan birçok araştırmada, zeytinyağı kullananlarda gastrit asit salınımının azaldığını gösteriyor. Ayrıca mide tarafından çok iyi tolere edilebildiği gibi pankreas salgısı ve safra içeriğini de olumlu yönde etkiliyor, safra kesesi taşı oluşumunu da engelliyor. İlaveten mide ülserine karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülüyor..

Zeytinyağı sade mide sağlığı değil barsak sağlığımız için de önemlidir. Özellikle de kabızlığı önleyerek bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Sabah kahvaltıdan önce alınan bir veya iki çorba kaşığı zeytinyağı kronik kabızlığa iyi gelir.

Kalbinizin Dostu

Yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre; zeytinyağının kalp-damar sağlığı başta olmak üzere genel sağlık üzerinde birçok mucizevi etkileri vardır. Zeytinyağını düzenli tüketenlerde HDL olarak bilinen iyi kolesterol artıyor, LDL ve VLDL gibi kötü kolesteroller de azalıyor.

Kanda pıhtılaşmayı azaltır, böylece damarlarda pıhtılaşma riskini de azaltmış olur. Yalnızca kalp krizini önlemekle kalmaz: İçerdiği fenolik bileşikler ve E vitamini sayesinde LDL oksidasyonunu da engeller. Ayrıca zeytinyağının yüksek tansiyon açısından da olumlu etkiler vardır. Zeytinyağı tüketen kişilerde, kan basıncının daha düşük olduğu belirtiliyor.

Hamilelikte Çok Faydalı

Gebelik döneminde tüketilen zeytinyağı bebeklerin doğum sonrası gelişimine de olumlu yönde etkiler. Bebeklerin doğum sonrasında psikomotor gelişiminin daha iyi olmasına yardımcı olur. Emzirme sürecinde tüketilen zeytinyağı anne sütüne geçer. Böylelikle bebeğin gelecekte yüksek kolesterol sorunu yaşama riski azalır ve E vitamini ihtiyacını karşılamış olur.

Yaşlanmayı Önlüyor

Zeytinyağı, içerdiği antioksidan öğeler sayesinde vücutta yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Beta-karoten, C ve E vitamini içeriğinin yüksek olması hücre yapılarının korunmasını sağlar, hücrelerin yıkımını yavaşlatır, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir.

Kalori Değeri

Birçok yararı olmasına karşın, zeytinyağının da bir gramı diğer yağ çeşitleri gibi 9 kaloridir. Bu nedenle aşırı tüketiminden kaçınılması gerekir. Aşırı tüketimi; kalp sağlığı açısından oluşturacağı yararlı etkileri yok edeceği gibi şişmanlamaya da yol açabilir.

Yağ çeşitleri beslenme düzeni içerisinde belli bir oranda yer almalıdır. Bu nedenle sadece zeytinyağı tüketmek ve başka hiçbir çeşit yağa beslenmede yer vermemekte, sanıldığının aksine doğru bir davranış değildir. Bitkisel sıvı yağlar dengeli olacak biçimde kullanılmalıdır. Hem omega-6 (mısırözü, ayçiçeği, soya yağı) hem de omega-9 (zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı) yağ asitlerinin yeterli alınması amacıyla bitkisel yağlar dönüşümlü olarak kullanılmalıdır.

Nasıl Kullanalım?

Bazı kimseler zeytinyağı ile ne pişireceğini veya nasıl tüketeceğini merak ederler. Özellikle zeytinyağının direk ısıyla temasından kaçınılmalıdır. Dumanlanma noktası düşük olduğu için yağ kolayca okside olmakta ve kanserojen öğeler ortaya çıkmaktadır. Kızartmayı normalde de önermiyoruz ama özellikle zeytinyağı kullanılarak kesinlikle yapılmamalıdır. En rahat şekilde kullanabileceğimiz yer salatalar veya haşlanmış sebzelerdir. Hafif sirkeli salataları ve haşlanmış sebzeleri zeytinyağı ile tüketmek oldukça sağlıklıdır.

Diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler

  • Öğün atlamayın ve düzenli beslenmeye özen gösterin
  • Mutlaka ara öğünlerini tüketin
  • Su tüketimini ihmal etmeyin.
  • Egzersiz yapmayı yaşam tarzı haline getirin
  • Ekmeği öğünlerinizden kaldırmayın.
  • Şok diyetlerden uzak durun.
  • Kilo verirken mucizevi besin aramayın. Önemli olan sağlığımız için gerekli vitaminleri ve minareleri alacak şekilde beslenmektir.
  • Akşam yemeklerini az ve hafif olacak şekilde ayarlayıp, çok geç saatte yemekten kaçının.
  • Şekerli, gazlı içeceklerden uzak durun
  • Hızlı yeme alışkanlığınız varsa bunu terk edin