Tatlı Krizini Önlemek Sizin Elinizde

detail-img

Doğru ve dengeli beslenme sizi tatlı krizinden kurtarır. Düzenli beslenmediğinizde olur olmaz saatlerde acıkırsınız ve kendinizi kontrol edemeyip tatlı krizine girersiniz. Bu durumun oluşmaması tamamen sizin elinizde.. Küçük önlemler alarak tatlı krizinden kurtulabilirsiniz.

Sık sık Az Az Beslenin

Öğün aralarınızda 3 saatten fazla aç kalmanız bir sonraki öğünde aşırı acıkmanızı sağlar. Ayrıca kan şekerinizin düşmesine izin vermediğiniz için de tatlı krizine girersiniz. Az az sık sık beslenmek hem sizi gün boyu tok tutar, hem tatlı krizini engeller hem de yağ yakımını sağlar. 3 ana öğünü 3 ara öğünü gün içinde yapmayı unutmayın. Yapılan araştırmalarda gündüz öğün atlayan, düzensiz beslenen, ara öğün yapmayan kişilerin gece daha çok acıkma hissine girip daha çok tatlı krizine girdiğini göstermiştir. Bu nedenle gündüz öğün atlamadan düzenli beslenerek akşam ve gecenin ilerleyen saatlerindeki iştahınızı kontrol altında tutmalısınız.

Her Mevsim Su için

Yaz da olsa kış da olsa su tüketiminizi ihmal etmeyin. Su sizi tok tutar. Acıktınız zaman öncelikle 1 bardak su için. Özellikle bu dönemde danışanlarımda su içemiyorum diye yakınmaktadır. Kış ayında bile olsak günde 2 litre su içmeniz gerekir. Su içmek için canınızın çekmesini beklemeyin. Canınız çekmese bile su için.

Spor Yapın

Evde ne kadar çok zaman geçirirsek o kadar atıştırma isteğimiz olur. Tatlı krizine girdiğinizde ilk 15 dakika çok önemlidir. Eğer dayanırsanız krizi atlatabilirsiniz. Bu sebeple tatlı yiyeceğinize hemen açık havada yürüyüş yapın. Hem tatlı krizinden kurtulursunuz hem de kalori yakıp kalp sağlığını korursunuz.

Alternatif Besinler

Tatlı kriziniz tuttuğunda önce 1 bardak su, sonra başka bir işe konsantre olun. Herşeye rağmen geçmiyorsa o zaman size tatlı yerine alternatif besin önerilerim olacak. Doğal meyveli yoğurt yapabilirsiniz veya kuru meyveler tatlı krizini önlemeye çok iyi alternatiftir. Kuru kayısı + 5 badem, kuru hurma + 5 tane fındık gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Başka bir alternatif muzu alıp sütle milkshake yapın ve üzerine tarçın serpin. Tarçın kan şekerinizi düzenler ve tatlı krizini önler. Meyve salatası yapabilir üzerine 2 tam ceviz koyabilirsiniz. Bu örnekler hem sağlıklı hem de lezzetli besinlerdir.

Öğünlerde Doğru Besinleri Tercih Edin

Öğle ve akşam yemeğinde yemek seçimleriniz çok önemlidir. Örneğin Öğün olarak basit karbonhidrat olan Hellimli Makarna yerseniz, yeterli ve dengeli besin öğesi almadığınız için daha kolay acıkırsınız. Çünkü basit karbonhidratlar kan şekerini daha çabuk bir şekilde yükseltir ve ani bir şekilde düşürür. Makarna yiyecekseniz yanında tavuk veya et ızgaranızı, yoğurdunuzu, salatanızı mutlaka yemeniz gerekir. Böylece dengeli beslenmiş olur kan şekerinizde dengesizlik yaşamazsınız. Öğünlerinizde daha çok kompleks karbonhidrat olan bulgur, kepekli ekmek, kuru baklagilleri tercih edin. Çünkü kompleks karbonhidratlar kan şekerini daha yavaş yükseltip, uzun süre aynı seviyede kalmasını sağlar. Öğünlerinizi tüketirken karbonhidrat, yağ ve protein oranı dengeli olmalıdır. Yani tabağınızda ızgara veya fırında pişirdiğiniz et, tavuk veya balığınız, ekmek veya pilav veya makarna veya patatesiniz, yoğurt veya ayranınız, salatanız ve sebze yemeğiniz olmalıdır. Böylece dengeli ve sağlıklı beslenmiş olursunuz.